//Zyhah Baharin
kembang kempis perot anda ! HAHA :D
Friday, April 20, 2012 ? 0 Spongebob ?

hay babe , hay dude , hay YOU ! :3
jangan gelak bila zyhah buat entry nihh ,
HAHA .
zyhah buat sebab zyhah nak share dengan korang sebab perut zyhah yang comel nihh pun ,
dah KEMBUNG , dalam erti kata lain BUNCIT
semua nih terjadi selepas tamatnya zaman pakai baju sekolahhh :/
so salahkan sekolah sebab tak bagi zyhah pi sekolah :P
*okay , blushing gilaa :D

okayy , bagi golongan ini , korang rasa apa bila depan orang ramai ?
malu tak ? segan tak ? rasa rendah diri tak ?
bagi zyhah kan , yaa , zyhah rasa agak malu sebab nak pakai baju fit fit dah tak bolehh ,
takot nampak KEBUNCITAN !
haha .:P

kebuncitan membuatkan diri kita rasa tersisih
malu berdepan dengan orang ramai ,
dan sentiasa berfikir negatif setiap masaaa :3

walaupun buncit melanda diri korang ,
korang still bole kempiskan perut tuhh kan .
tak salah mencuba .
ye kan ?
macam mane ?
macam nihhhhhhhhhhhhh :-

80e9bd506e5c863cd3daa50c1ba9e7d5_large
*okay , nak badan , kaki and tinggi macam nihh :/

1. Minum air masak yang banyak.
Apabila tubuh badan kita menerima sumber air yang banyak, keadaan itu akan mencairkan kuantiti sodium dalam tubuh badan sehingga membolehkan kuantiti air yang keluar dari tubuh badan juga meningkat. Mendapatkan jumlah air yang banyak juga akan menjaminkan fungsi hempedu yang lebih efektif sewaktu proses pembuangan air berjalan dengan lancar.
2. Makan perlahan-lahan.Ketika menjamah makanan, kita tidak digalakkan makan dengan cepat kerana udara akan terkepung di dalam usus dan seterusnya membentuk gas yang menggalakkan perut menjadi buncit. Makanan yang tidak dikunyah sehingga kecil juga tidak dapat dicerna dengan sempurna yang seterusnya menyebabkan proses kembung perut berlaku.
3. Kurangkan garam dalam makanan.
Terlalu banyak garam dalam proses diet akan menambah ekstrak sodium terhadap cairan dalam tubuh dan melambatkan mekanisme proses pengeluaran air dari sel badan. Akibatnya, perut akan menjadi kembung dengan gas-gas yang terbentuk.
4. Makan makanan yang penuh serat.
Serat adalah elemen yang penting dalam piramid makanan. Untuk mengimbangi kuantiti air dalam tubuh badan, amalan memakan sayur-sayuran hijau dan buah-buahan seperti epal dan pear dapat membantu dalam proses penjagaan ini.
5. Kesan pengambilan ubat.Terdapat juga kajian yang dilakukan mengatakan, pengambilan pelbagai jenis ubat-ubatan menjadi salah satu punca perut menjadi buncit. Sebagai contoh, ubat Aspirin yang terlalu kerap di ambil akan menyebabkan timbulnya penyakit lain seperti sembelit.
6. Hindari sembelit.
Sembelit berlaku apabila seseorang itu mengalami masalah dalam pembuangan dan hanya membuang tidak lebih dari tiga kali seminggu. Sebagai akibat dari penyakit ini, perut akan mengumpul gas-gas yang berlebihan dan merangsang isi perut mengumpul lemak-lemak yang boleh menyebabkan kekembungan dan buncit. Oleh itu, pengambilan serat adalah digalakkan.
7. Lakukan senaman atau bersukan.
Bersukan sebanyak tiga kali seminggu dapat membantu meningkatkan kadar metabolisme dalam tubuh badan yang bagus untuk pembakaran dan pemecahan lemak. Bersukan akan membantu menggerakkan cairan berlebihan dalam perut dan dikeluarkan dari tubuh badan sebagai peluh. Ini seterusnya akan mengekalkan bentuk badan seseorang yang sesuai dengan ketinggian dan berat badan.

okayyy , dapat tak  ? so , selamat mencubaaaa :3
Thanks for reading buddies :)
Older PostNewer Post